" AMYLIA ISHAK "

AMYLIA ISHAK

Welcome to my WORLD


" Don't be the girl who needs a man. Be the girl a man needs "

We can chatting here

<




HUKUM MODEL MUSLIMAH}
Monday, 30 December 2013 | Monday, December 30, 2013 | 0Comment



ASSALAMUALAIKUM


Alhamdulillah, dapat jugak online blog pakai laptop setelah seminggu on guna tab. Haish. Memang susah habis ok. Hati di seru untuk search google 
"Hukum Model Muslimah,"



 

semalam Amy busy tengok  model tudung trend sekrang,
(taknak mention nama) korang sendiri conform dah tahu.

Bila di godek pasal hukum, 

Wanita tidak di benar kan pakai pakaian yang berwarna dan 
cantik "mean yang boleh menampak kan bentuk badan,"
Di larang memakai sebarang make-up
Semua yang ada pada diri wanita hanya untuk suami


Baca lah hukumhukum nya :

Hukum wanita muslimah menjadi model busana muslimah dan fesyen tudung yang semakin terbuka dan berleluasa di dalam majalah berunsurkan Islam seolah-olah perkara tersebut dibenarkan syara’ kerana tiada mufti atau fatwa di Malaysia yang memberi hukum terhadapnya? Lebih-lebih lagi model muslimah tersebut memakai ‘make-up’ atau tabarruj yang jelas seperti lipstik dan sebagainya. Apakah hukum menjadi model tersebut dan hukum bertabarruj untuk tontonan umum

Jawapan dari ustad :

Bermaksud: “dan Katakanlah kepada perempuan-perempuan Yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali Yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya Dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka.




Syarat-syarat umum sesuatu fesyen ataupun busana itu menepati hukum syara’
1.  Tidak ketat sehingga menampakkan bentuk badan.
2  tidak nipis.
3   tudung hendaklah melepasi paras dada
4.    tidak diperagakan dengan digaya-gayakan di hadapan
       ajnabi seperti catwalk dalam peragaan fesyen  
       walaupun dikatakan ia menutup aurat.
5.    tidak berhias dan bersolek seperti tabarruj jahiliyyah.


Disediakan oleh:
Ustaz Zamri Hashim
Sekretariat MUIS